Peters computerhjælp
Peters
   Computerhjælp

cvr:18792303
Thinggyden 2
5631 Ebberup
tlf.:45891709
mob.:21960456
mail:Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

Valg af styresystem

Står man og skal købe ny computer, eller er man løbet lidt sur i sin gamle og vil give den nyt liv, er en relevant beslutning hvilket styresystem, eller operativsystem (OS), man skal vælge. Styresystemet er jo det centrale i betjeningen af enhver computer.

Mange har kun prøvet Windows, måske set OSX (Mac) og hørt om Linux - men hvad er forskellene? Der har siden 90'erne været noget der minder om religionskrig imellem Apple-, Windows- og Linuxfolket, så det kan det være svært at finde saglige sammenligninger af de forskellige systemer. Der er også mange sejlivede myter, som ikke (længere) passer.

I nedenstående skema forsøger jeg, fuldstændig subjektivt, at liste fordele og ulemper op ved de tre forskellige styresystemer, så man kan træffe et informeret valg. Der findes andre styresystemer, men jeg vurderer dem ikke som relevante her på siden.

Udgangspunktet for skemaet er en almindelig bruger der surfer på nettet, bruger e-mail, indimellem spiller lidt og jævnligt bruger en kontorpakke til almindelige tekstdokumenter og regnskaber.

Gradueringen er relativ, dvs. jeg har vurderet systemerne i forhold til hinanden og farvet dem efter deres indbyrdes placering. Grøn er bedst, orange midt i og rød dårligst.

Hold musen over kategori-ordene for at se en uddybning af vurderingen, eller tryk her.

  Windows 7/8 OSX (nyere) Linux (Ubuntu)
Pris      
Brugervenlighed      
Hardwarekrav      
Kompatibilitet      
Support      
stabilitet      
Sikkerhed      
Økosystem      
Programudvalg      
værdiforringelse      
Etik/CSR      

Konklusion

Alle tre styresystemer er gode, men har forskellige fordele og ulemper. Jeg ser dog Linux/Ubuntu som lidt bedre end de to andre. Det vigtigste for mig er (prioriteret): etik (se evt. nedenfor), programudvalg og kompatibilitet. Andre vil have andre prioriteringer, og vil måske nå frem til andre konklusioner end mig - men man skal ikke være bange for at prøve noget nyt, for i dag er alle styresystemerne designet så de er lette at tilgå for en almidelig bruger. OSX kan være dyr at komme til at prøve, men Ubuntu ligger gratis på nettet, og man kan installere det ved siden af sin eksisterende windows eller OSX installation uden at ændre på det oprindelige sytem - så kan man prøve det af. Til den almindelige, jævne bruger der passer ovenstående profil, vil jeg absolut anbefale at prøve Ubuntu (el.lign.) af på sin gamle computer, før man går ud og hiver den store pung op af lommen.

Etik/CSR

Nu har jeg nævnt etik og CSR (Corporate Social Responsability = Virksomhedens ansvarlighed overfor samfundet), som en del af vurderingskriterierne, og det kræver vel en uddybning. Det er nok ikke noget man så ofte overvejer ved valg af computer eller software, men verden har forandret sig meget siden internet og computere blev hvermandseje. Mange af de kampe som den vestlige verden har kæmpet for at indføre demokrati, lighed og velfærd, er nu kampe der begynder at gentage sig indenfor IT-verdenen. De gælder f.eks. retten til frit at udtale sig, ejendomsretten, retten til privatlivets fred, placeringen af bevisbyrde, censur o.m.a. Desværre er det ikke rigtig gået op for størstedelen af myndighederne, pressen eller befolkningen.

Med ovenstående in mente, mener jeg at det er vigtigere end nogensinde at vi overvejer hvad vi vælger at støtte økonomisk gennem vores indkøb; hvor meget er man villig til at omsætte sine etiske holdninger til praksis? Vi er formentlig alle imod udnyttelse af fattige, monopolmisbrug, censur o.l. Men er vi også villige til at 'stemme med pengepungen'?

Indenfor filosofi taler man gerne om 4 slags ondskab:

 • Den dæmoniske ondskab(ondt for ondskabens skyld)
 • Den instrumentelle ondskab(at være bevidst ond for at opnå noget godt)
 • Den idealistiske ondskab (at gøre ondt i troen på at det er godt)
 • Den dumme ondskab (at gøre eller tillade ondt, fordi man ikke ved bedre eller reflekterer over sine handlinger)

  Hver gang vi som forbrugere køber en vare uden at tage stilling til varens oprindelse, handler vi potentielt ondt gennem dumhed eller uvidenhed. Mange vil købe varen selvom de kender til det onde der måtte ligge bag den, ved at opfinde undskyldninger så som 'det gør alle andre også', eller 'de andre producenter er ligeså slemme' eller tilsvarende ansvarsfralæggende undskyldninger. Andre er mere ærlige, og accepterer at gøre ondt gennem deres handling.

  Vi konfronteres ofte med forskellige former for ondskab gennem medierne. Mellemøstkonflikten, hungersnød i afrika, burhøns og meget andet. Vi kan ikke altid handle efter vores etiske holdninger, så skulle vi til at ændre markant på hele vores levevis, og det er de færreste villige til. Men man må så gøre op med sig selv hvor langt væk en ond handling skal foregå, før man vælger at se igennem fingre med den, eller hvor meget man vil ændre vaner for ikke at støtte den. Mange giver f.eks. et beløb til de fattige i Afrika, og betaler dermed en slags aflad for så ikke at skulle have dårlig samvittighed over deres overforbrug resten af tiden. Vi har som kultur accepteret at ca. 20.000 børn under 5 år dør af sult og sygdom hver dag. Det er godt 7 mio. børn om året - altså ca. 1½ gange Danmarks befolkning. Eller tretten børn i minuttet, døgnet rundt. Heldigvis er det meget fjernt og uvedkommende - langt værre er det at man afliver en giraf i københavns zoo!

  Det kan være svært at gøre noget ved Afrika eller Mellemøsten eller burhøns. Men man kan jo give lidt til Danmarksindsamlingen, blive fadder til nogle børn i afrika, eller lade være med at købe buræg osv., uden at man i øvrigt skal lægge sin livsstil om. På samme måde kan man også købe etisk indenfor for IT-verdenen, som er en af de absolut rigeste brancher i verden, og som samtidig får produceret langt de fleste af produkter i nogle af verdens lavtlønnede områder, under vilkår som ville give de ansvarlige fængselsdomme i ethvert vestligt samfund.

  Jeg mener at vi er så priviligerede et folk, at vi burde have overskud til at se på de lidt større linier, end kun vores egoistiske materielle behov. Om vi så vil acceptere hvad der foregår eller ej, er op til den enkelte - men jeg mener at vi er moralsk forpligtede til at tage stilling!

 • OS-krigen:

  Der er lavet mange vittigheder på tværs af alle OS-lejre.
  Nedenstående er et udsnit af OS vittigheder fra nettet - allerførst et billede af de tre logoer:


  windows og Mac har forskellige målgrupper:


  men Linux har en helt tredje:


  Og så bliver der sammenlignet:


  Og den lidt grovere: